Jongeren veroorzaken veel overlast in het centrum van Mijdrecht. Ze steken vuurwerk af, laten rotzooi achter en plassen in portieken. De buurt is er helemaal klaar mee.
Tekst: RTV Utrecht
Omwonende Aly staat met haar rollator op het pleintje voor haar appartement. Ze wijst op het bloemperkje tussen de bankjes. "Het is toch verschrikkelijk, kijk nou wat een rotzooi." Er liggen verpakkingen en blikjes.
Jarenlang ruimde de Mijdrechtse iedere dag de buurt op. Maar daar is ze mee gestopt. "Ik ben bijna 88, het is een keertje klaar." En het afval dat ze achterlaten is ook niet het grootste probleem voor haar.
Dat is het geluid. "Vuurwerk natuurlijk. Maar ze schreeuwen, jongens én meisjes hè. En ze toeteren met die fatbikes." Aly wordt er gek van, maar spreekt de jongeren niet meer aan. "Ik laat me niet zien, ga niet voor het raam staan, want dan lok je ze alleen maar uit, dan wordt het erger." 's Avonds gaat ze extra vroeg naar bed, want haar slaapkamer is aan de achterkant, daar hoort ze het geluid minder.
"Laatst scholden ze me uit voor tyfushoer" zegt de 87-jarige, "Maar daar kan ik wel tegen. Ik heb vroeger met moeilijke jongens in Rotterdam gewerkt, dus wat dat betreft ben ik wel wat gewend."
Tekst gaat verder onder de video
Ze is niet de enige in het appartementencomplex die overlast ervaart. Bewoner Fokke Hoogterp vertelt dat het probleem al jaren speelt. "In de winter gaan ze in de parkeergarage zitten met z'n allen. Dan is het daar net een urinoir." Ook vernielen ze bijvoorbeeld vaak de plafondplaten.
De meeste bewoners willen niet op camera vertellen over de problemen, omdat ze bang zijn voor represailles van de jongeren. Een buurman van Aly, Huib, kreeg in april zelfs een steen door zijn ruit. Hij deed aangifte, maar niemand werd opgepakt. Hij vertelt dat jongeren ook vaak afval op zijn balkon gooien.
De politie in De Ronde Venen ziet een stijging van de overlast, en kondigt op Instagram aan strenger te gaan optreden. Ook jongerenwerkers zijn op de hoogte van de overlast van wat zij 'de passagegroep' noemen.
Zij lopen tijdens hun wekelijkse avondronde altijd twee keer langs de passage, en proberen de jongeren dan naar andere plekken te begeleiden. Jongerenwerker Sander van Oudenaarden: "Kijk, dat de jongens en meisjes samenkomen en gezellig willen hangen, dat snap ik en dat is ook leuk. Alleen deze plek is niet zo handig."
Tekst gaat verder onder de foto
Het lukt hem niet om ze naar de speciale 'Jongerenontmoetingsplek' (JOP) te krijgen. Dat is een container op een parkeerplaats buiten het centrum, waar jongeren mogen hangen en lawaai mogen maken.
"We zien dat daar nu een andere groep zit, die vooral jointjes rookt." De container staat vlakbij de coffeeshop. "Die groep klikt niet met de jongens en meisjes van de Passage, ze willen daar niet heen."
Mayez van 13 zit vaak op de bankjes bij de passage. Hij vindt het de beste plek om te hangen, omdat het dicht bij de supermarkt is. Hij weet dat veel bewoners klagen: "Je hebt vaak lawaai in de avond, dus ik snap het wel." Maar hij denkt niet dat het kan veranderen. "Het is hier gewoon té gezellig."
Jongerenwerker Sander probeert de jeugd altijd uit te nodigen voor een van de activiteiten die hij met zijn collega's voor ze organiseert. "Een keer per week hebben we chillnight, dan kunnen ze lekker komen gamen of darten." Al is een deel van de passagegroep daar niet meer welkom. Ook op de chillnight veroorzaakten ze namelijk te veel overlast. Sander: "Maar na de kerstvakantie zijn ze weer welkom, dan gaan we praten om te kijken hoe het op een leuke manier kan."
Bewoners hebben binnenkort een gesprek met de burgemeester over de problemen in hun buurt.
laatst bijgewerkt op: 27 okt 2024 11:06