Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Vinkevener in parkeergarage doodgestoken: 'Jonge Maarssenaar handelde in opdracht'

Datum: 12 maart 2024
Bron: RTV Utrecht

De man die drie maanden geleden dodelijk gewond raakte bij een steekincident in een parkeergarage aan de Pijlstaartlaan in Vinkeveen was slachtoffer van een roofoverval. Het slachtoffer was een bekende in de Amsterdamse partyscene. De 29-jarige Lorenzo organiseerde feesten en evenementen. De daders hadden het voorzien op zijn kostbare horloge.

Lees ook: Man (29) uit Vinkeveen overleden na steekpartij in parkeergarage

De 20-jarige Koen B. uit Maarssen heeft bekend dat hij Lorenzo heeft gestoken. De 20-jarige Tyrese H. uit Almere zou de vluchtauto hebben bestuurd en het mes aan B. hebben gegeven. Dat bleek vandaag tijdens de eerste voorbereidende zitting in het proces over de fatale beroving.

Volgens het Openbaar Ministerie handelden de twee in opdracht van een criminele organisatie die meer van deze berovingen heeft gepland en uitgevoerd. Ook de vermeende opdrachtgever van de gewelddadige diefstal is opgepakt. Hij staat op een later moment voor de rechter. Er is ook nog een vierde verdachte aangehouden. Deze minderjarige is vrijgelaten, maar blijft wel verdachte in de zaak.

Worsteling

Lorenzo werd maandagavond 4 december iets na half 7 neergestoken in de parkeergarage van een appartementencomplex aan de Pijlstaartlaan. Hij woonde daar pas kort en liep op het moment van de overval naar zijn auto om naar de sportschool in Mijdrecht te gaan.

Volgens het OM bedreigde Koen B. het slachtoffer met een mes en pakte hij hem vast. Daarna zou een worsteling zijn ontstaan, waarbij Lorenzo omver werd geduwd en in zijn borst en hartstreek werd gestoken. De verdachten gingen er vervolgens vandoor met het horloge en sporttas van de man.

Gekwalificeerde doodslag

Het OM legt Koen B. gekwalificeerde doodslag ten laste. Dat houdt in dat hij het slachtoffer om het leven bracht om de diefstal mogelijk te maken. Volgens het OM gaat het om 'diefstal in vereniging'. De chauffeur en de opdrachtgever worden als 'medeplegers' door het OM ook verantwoordelijk gehouden voor de dood van de Vinkevener.

Koen B. werd twee dagen na de fatale beroving aangehouden en heeft volgens het OM bekend, omdat hij niet anders kon. Zijn DNA is op het mes, op de plaats van het incident en in de vluchtauto aangetroffen. Ook was zijn telefoon aan de plaats van het misdrijf te koppelen en zijn er camerabeelden. Hij wil verder weinig over de zaak zeggen.

Medeverdachte Tyrese H. heeft tot nu alleen maar gezwegen, maar volgens de officier van justitie is er "boterdik bewijs" tegen de man uit Almere. Hij heeft zijn Renault Clio gebruikt als vluchtwagen en in de auto is DNA van beide verdachten en het slachtoffer gevonden. Vanaf de Diemerkade in Amsterdam reden B. en H. richting Vinkeveen en na de beroving gingen ze samen weer terug.
Op de telefoon van Tyrese H. stonden bovendien meerdere belastende app-gesprekken. Die wijzen er volgens de officier van justitie op dat hij al vaker bij soortgelijke berovingen betrokken is geweest.

Reconstructie en observatie

Het politieonderzoek naar de dood van Lorenzo is nog niet afgerond en de zaak wordt voorlopig nog niet inhoudelijk behandeld. Maarssenaar B. weigerde zich vrijwillig te laten onderzoeken door een psycholoog en psychiater. Hij zal daarom ter observatie worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum. De opname en het schrijven van een rapport zorgt voor vele maanden vertraging.

Ook zal er binnenkort een reconstructie van de fatale beroving in de parkeergarage worden gemaakt. De volgende zittingen in de zaak zullen daarom opnieuw pro forma zijn. Op 7 mei zal dan ook de vermeende opdrachtgever van de beroving voor de rechter verschijnen. De verdachten blijven ondertussen vastzitten.

Dat slachtoffer Lorenzo in brede kring geliefd was, bleek ook vandaag in de Utrechtse rechtbank. Bij de eerste openbare zitting waren veel familieleden en vrienden van de Vinkevener aanwezig, onder wie zijn vriendin, moeder en zus. Hun advocaat Korver betoogde dat zij zoveel mogelijk actief bij de rechtszaak betrokken willen zijn.

laatst bijgewerkt op: 12 mrt 2024 19:54Karwei Vacatures Mijdrecht


Terug

Karwei Vacatures Mijdrecht