Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Jeugdbrandweer Vinkeveen neemt deel aan landelijke pilot

Datum: 25 oktober 2023
Bron: Ingezonden stukken

De jeugdbrandweer Vinkeveen heeft afgelopen zaterdag in Ede deelgenomen aan een landelijke pilot van de Stichting Jeugdbrandweer Nederland. 

Tijdens deze dag is gekeken of een nieuwe wedstrijdklasse Brandbestrijding kansen biedt om jeugdleden al voor te bereiden op de opleiding tot manschap en het officiële examen. Door gebruik te maken van de huidige les- en leerstof en het gebruik van hedendaagse middelen en materialen biedt dit naast extra ervaring een voorsprong in het volgen van de opleiding.

Na het verzoek tot deelname greep de ploeg deze uitdaging met beide handen aan en verdiepte zich een aantal avonden in zowel de theorie als de praktijk van de nieuwe basisprincipes van brandbestrijding. Het team uit Vinkeveen bestond uit zowel een aantal huidige jeugdleden alsmede oud-jeugdleden welke vorig jaar de achttienjarige leeftijd hebben bereikt en mogen gaan doorstromen naar het vrijwillige korps. Zij werden ondersteund door een volwassen chauffeur en bevelvoerder.

In het eerste scenario kreeg het team te maken met een autobrand in een garage/spuitcabine naast een woning. Belangrijke onderdelen tijdens deze inzet waren de buitenverkenning, kiezen van het juiste kwadrant, antiventilatie en het opbouwen van het aflegsysteem met O-bundels.

Het tweede scenario betrof een uitslaande brand in een kantoorgebouw op de tweede verdieping. Tijdens deze inzet speelden hoogbouw, het inzetplan, het schakelen tussen kwadranten en het zowel binnen als buiten inzetten een belangrijke rol.

Het in de toekomst mogelijk maken van deze wedstrijdklasse maakt de stap van de jeugdbrandweer naar het volwassen korps aanzienlijk kleiner. De ploeg heeft deze dag als zeer waardevol en leerzaam ervaren en hoopt hiermee een positieve bijdrage te hebben geleverd aan de verdere ontwikkeling van de jeugdbrandweer!

Het Vinkeveense team bestond uit:

Nummer 1                 Corné Huijbreghs
Nummer 2                 Kevin Buitendam
Nummer 3                 Matthijs Kok
Nummer 4                 Jelmer Kok
Pompbediende        Thomas Huijbreghs
Chauffeur                  Joep Kuijper
Bevelvoerder            Martin Pothuizen

 Karwei Vacatures Mijdrecht

Terug

Karwei Vacatures Mijdrecht