Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Drugshandel en witwassen: doorzoeking in Uithoorn

Datum: 11 april 2023
Bron: Politie.nl

In een groot internationaal onderzoek naar ondergronds bankieren en handel in cocaïne hebben de politie Oost-Nederland en de FIOD in nauwe samenwerking met internationale partners dinsdag 28 en woensdag 29 maart zeven verdachten aangehouden. Dat gebeurde in Nederland en Spanje. Niet veel later vond er ook een doorzoeking plaats in Uithoorn. 

De internationale diensten hebben zelf aanhoudingen verricht in onder andere Frankrijk. In Roemenië zijn doorzoekingen geweest. In totaal zijn er in dit onderzoek rond de dertig personen aangehouden. De mannen en vrouwen worden allemaal verdacht van witwassen en/of handel in harddrugs.

Nederlands onderzoek

De aangehouden verdachten binnen het Nederlandse onderzoek van de politie Oost-Nederland zijn een vrouw (47) uit Den Haag, een man (25) uit Amsterdam, een man (43) uit Waardenburg, een man (67) en vrouw (39) uit Rucphen, een man (63) uit Hellouw en een vrouw (35) uit Roemenië. De verdachten zijn op verschillende plaatsen aangehouden.

Politie en FIOD zijn erin geslaagd een netwerk van ondergrondse bankiers bloot te leggen en sleutelfiguren op te sporen. Met het oppakken van deze organisatie is ook een netwerk van cocaïne-importeurs opgerold. De internationale drugshandel is gebaat bij het gebruik van ondergronds bankieren om zo de aan- en verkoop van partijen drugs te financieren en/of hun criminele verdiensten te verplaatsen naar locaties om daar vervolgens te investeren in luxegoederen.

Meerdere landen betrokken

Bij de acties zijn meerdere partijen betrokken. De politie van Oost-Nederland werkt nauw samen met de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD), de recherche van Frankrijk (Police Judiciaire de Nice), het Openbaar Ministerie in Nederland (AP en FP) en de gerechtelijke autoriteiten in Frankrijk: JIRS Marseille. Zij werken samen onder een coördinerende rol van Eurojust.

Het rechercheteam, dat gespecialiseerd is in financiële strafrechtelijke onderzoeken, startte in de zomer van 2021 een onderzoek naar ondergronds bankieren en handel in cocaïne. Dat gebeurde onder leiding van een officier van justitie na het onderscheppen van versleutelde pgp-berichten. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat een aantal verdachten cruciaal is voor het geldverkeer van verschillende criminele groeperingen. Dit ging om miljoenen euro’s per maand.  De werkwijze lijkt op dat van een gewone bank, maar dan zonder garanties en met crimineel verkregen geld.

JIT

In maart 2022 is een Joint Investigation Team (JIT) gestart met Frankrijk. Doel van zo’n gemeenschappelijk onderzoeksteam is samen een grensoverschrijdende zaak aan te pakken.

Binnen het Nederlandse deel van dit internationale onderzoek zijn dinsdag 28 maart meerdere doorzoekingen geweest. Dat gebeurde in Hellouw, Spijkenisse, Waardenburg, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rucphen. Daarbij zijn woningen, bedrijfspanden en auto’s doorzocht. Alleen al in Hellouw is ruim één miljoen euro aan contanten aangetroffen. In totaal is ruim twee miljoen euro en verschillende auto’s met verborgen ruimtes in beslag genomen, net als zeer dure artikelen waaronder een exclusieve whiskyverzameling en horloges. Ook is veel administratie in beslaggenomen en verschillende gegevensdragers.

Internationale diensten hebben in verschillende landen beslag gelegd op bankrekeningen en onroerend goed.

Ondergronds bankieren

Ondergronds bankieren is een vorm van georganiseerde criminaliteit waarbij binnen een netwerk van ondergrondse bankiers grote hoeveelheden contant geld worden verplaatst of worden omgezet in cryptovaluta. Dit geld is voornamelijk afkomstig uit drugshandel en wordt gebruikt voor investeringen in vermogen of criminele activiteiten. Via het netwerk van ondergrondse bankiers kan overal ter wereld een betaling plaatsvinden zonder dat het geld fysiek de grens over hoeft te gaan. Een ondergrondse bankier is daarmee een cruciale schakel in de georganiseerde misdaad. Het aanpakken van ondermijning, waar ondergronds bankieren een onderdeel van is, is dan ook een speerpunt van politie en OM. Samen met de verschillende partijen hebben we in dit onderzoek de praktijken een klap toegebracht.

Update 

Van de verdachten die op dinsdag 28 en woensdag 29 maart in Nederland zijn aangehouden is een verdachte in vrijheid gesteld. Een van hen wordt overgeleverd aan Frankrijk en één verdachte is door de Rechter Commissaris in bewaring gesteld. Twee verdachten wachten op dit moment op overlevering uit Spanje.

Op woensdag 29 maart is er een doorzoeking geweest in Rucphen. Hierbij is een groot geldbedrag in beslaggenomen. Ook zijn twee verdachten aangehouden. Een vrouw van 38 en een man van 67, beide uit Rucphen. Ze zijn inmiddels in vrijheid gesteld maar blijven wel verdachten in de zaak.

Dinsdag 4 april zijn opnieuw doorzoekingen geweest. Dat gebeurde in woningen in Uithoorn, Herwijnen, Asperen en een bedrijfspand in Leerdam.

Hierbij zijn twee personen aangehouden het gaat om een man van 47 uit Asperen en een man van 39 uit Herwijnen. Beide worden verdacht van witwassen en handel in verdovende middelen.

Er is beslag gelegd op voertuigen, geld, administratie en gegevensdragers.

Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

laatst bijgewerkt op: 11 apr 2023 10:20



Family Mijdrecht


Terug

Family Mijdrecht