Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Koninklijke onderscheiding voor brandweerman Marcel Dokter

Datum: 26 maart 2023
Bron: Ingezonden stukken

Marcel Dokter uit Wilnis is zaterdag 25 maart benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij krijgt de onderscheiding met name vanwege zijn jarenlange verdiensten voor de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV). Daarnaast vervulde hij verschillende functies voor de vrijwillige brandweer. Marcel Dokter nam zaterdag afscheid als postcommandant van de brandweer Wilnis en droeg het commando over aan Rutger Outshoorn. Tijdens de bijeenkomst werd hij verrast door burgemeester Maarten Divendal die hem de koninklijke onderscheiding opspeldde.

Sinds de oprichting in 2007 is hij lid, en sinds 2014 voorzitter, van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV). De vereniging begon als een emancipatiebeweging voor brandweervrijwilligers en groeide onder zijn voorzitterschap uit tot een volwaardige vakvereniging met 6.000 leden en is dé belangenbehartiger van brandweervrijwilligers in Nederland. De VBV is een door het ministerie van Justitie en Veiligheid en het parlement erkende vakvereniging voor de brandweer. Marcel Dokter is een van de drijvende krachten in de vereniging om de positie van de brandweervrijwilliger beter op de kaart te zetten. Hij vervult de functie van voorzitter als vrijwilliger en blijft dit voorlopig ook nog doen.

Dijkdoorbraak Wilnis

Marcel Dokter (1961) is al ruim 42 jaar een actief lid bij de vrijwillige brandweer in Wilnis. De laatste 15 jaar was hij postcommandant van de kazerne aan de Pieter Joostenlaan. Als vrijwilliger bij de brandweer was hij nauw betrokken bij de bestrijding van de dijkdoorbraak in Wilnis in 2003. Hij was als eerste ter plaatse en gaf vervolgens 8 dagen, bijna ononderbroken, leiding om de ramp tot een goed einde te brengen. Hij dichtte onder andere lekken in de gasleiding, stond inwoners van Wilnis bij, coördineerde het weer vullen van de ringvaart en leidde leden van het Koninklijk Huis rond.

Opgraving Vickers Wellington

Daarnaast had Dokter een bijzondere rol bij het opgraven van de Vickers Wellington bommenwerper in Wilnis en de berging van de 3 Canadese bemanningsleden. De 3 bemanningsleden kregen na hun opgraving een nieuwe rustplaats in Wilnis en worden daar jaarlijks op 4 mei herdacht. Hierbij zijn ook vaak veteranen aanwezig en Marcel is hun contactpersoon.

laatst bijgewerkt op: 27 mrt 2023 08:49Karwei Vacatures Mijdrecht

Archieffoto De Groene VenenArchieffoto De Groene VenenTerug

Karwei Vacatures Mijdrecht