Drie vuurwapens die de politie in zijn huis in Vinkeveen aantrof had Mike K. bij werkzaamheden in een tuin gevonden. De grote partij drugs in zijn huis had hij voor een bevriende coffeeshophouder in bewaring genomen en honderdduizenden euro's met een schimmige herkomst waren giften van zijn schoonouders en leningen van een welgestelde vriendin.
Dat verklaarde de 47-jarige K. vandaag in de Utrechtse rechtbank waar hij ruim drie jaar na een politie-inval in zijn woning terecht stond voor witwassen, hypotheekfraude, verboden wapenbezit en bezit van hard- en softdrugs. Ook zijn 45-jarige vrouw Natalia C. moest zich daarvoor verantwoorden.
In verband met een lopend onderzoek deed de politie op 16 juli 2018 een inval in het huis van het stel in Vinkeveen. Verspreid over meerdere plekken werd ruim 35 kg hasj en hennep en 37 gram cocaïne gevonden. Ook waren er drie handvuurwapens en 59 patronen in huis. Een van de revolvers lag bij K. in zijn nachtkastje.
In het onderzoek stuit de politie op schimmige geldstromen. Volgens het Openbaar Ministerie hadden de twee van 2013 tot 2018 bijna 5 ton aan inkomsten waarvoor geen aannemelijke verklaring werd gegeven. Terwijl zij officieel weinig inkomsten hadden, gaf het gezin met twee kinderen wel geld uit voor levensonderhoud. Ook kocht K. een nieuwe motor en een drijvend terras bij zijn huis, en deed hij een aanbetaling voor een Mercedes.
De politie vermoedt dat de onverklaarbare inkomsten van K. en zijn vrouw uit drugshandel afkomstig zijn, al kan dat volgens het OM niet worden bewezen. Maar ook als dat niet zo is, gaat het volgens de officier van justitie om zwart geld waarover geen belasting is betaald en dat wordt door het OM gezien als crimineel geld.
Volgens K. zit hij al zijn hele leven in de handel. Hij koopt motoren en andere spullen en die verkoopt hij door met winst. Daar zou vooral veel contant geld mee gemoeid zijn. Van boekhouding en belastingen heeft hij geen verstand, dat doen anderen voor hem. Zijn vrouw krijgt bovendien vaak grote bedragen van haar ouders die in Moldavië een goed lopende zaak hebben.
K. zegt in 2013 en 2014 ruim een ton te hebben verdiend met een bedrijfje waarmee hij samen met een kennis ingeblikte wijn uit de VS importeerde. Om een hypotheek te krijgen voor het huis in Vinkeveen gaf hij dit salaris op bij de bank. Maar uit onderzoek blijkt dat de omzet van die onderneming daarvoor veel te laag was. Bovendien ging het bedrijfje al snel failliet en werd er geen belastingaangifte gedaan. Vanwege de valse inkomstenopgave zijn de twee volgens het OM schuldig aan hypotheekfraude.
De ouders van Natalie C., die een goedlopend bedrijf in Moldavië hebben, hebben hun dochter in totaal met zo'n 65.000 euro ondersteund op momenten dat zij krap zat. K. woonde met zijn vrouw voor de verhuizing naar Vinkeveen jarenlang in bij een welgestelde oudere dame in Laren, die ook in het wijnbedrijf investeerde. Zij nam K. in huis om haar te beschermen tegen haar kwaadaardige ex-man.
In ruil voor het gezelschap en de bescherming zou de vrouw grotendeels in het levensonderhoud van de twee hebben voorzien. Maar in de rechtbank bleek dat dit voor slechts 18.000 euro aan inkomsten een verklaring is. Volgens de officier van justitie blijft er voor een bedrag van 328.000 euro geen afdoende verklaring. Wat het OM betreft moet dit van de verdachten worden afgenomen.
De softdrugs die bij het stel in huis lagen, had K. naar eigen zeggen voor een bevriende coffeeshophouder in bewaring. Omdat in een van diens zaken was ingebroken, zocht hij een veilige bewaarplaats. Wie de coffeeshop vriend was, wilde K. echter niet zeggen. De cocaïne bij hem in huis had hij groot ingekocht voor zichzelf en twee vrienden, omdat dat voordeliger is. Maar van ook de vrienden wilde hij geen namen noemen.
De wapens die K. in huis had, zegt hij te hebben gevonden bij werkzaamheden in de tuin van iemand die inmiddels is overleden. Hij vertelde dat hij beseft dat hij de wapens niet had mogen houden, maar hij was niet van plan geweest ze te gebruiken. Het wapen in het nachtkastje was bedoeld om eventuele overvallers af te schrikken, verklaarde zijn vrouw.
De officier van justitie betoogde dat er voor alle verdenkingen voldoende bewijs is. Voor Mike K. eist hij twee jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Zijn vrouw is volgens het OM medeschuldig aan het witwassen en de hypotheekfraude en zou ook hebben geweten dat er drugs in huis waren en een wapen in het nachtkastje lag. Voor haar eist het OM vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk .
K. is in het verleden al vaker met justitie in aanraking geweest. Dertien jaar geleden zat hij in België een gevangenisstraf uit voor deelname aan een criminele organisatie. De jaren na zijn aanhouding heeft hij zich keurig gedragen, bezwoer hij in de rechtszaal. Of dat van invloed is op het oordeel van de rechters wordt over twee weken duidelijk bij de uitspraak.
Tekst: RTV Utrecht
laatst bijgewerkt op: 28 okt 2021 15:26