Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Automobilisten onterecht beboet door slimme camera Amstelhoek

Datum: 23 december 2020
Bron: Petershotnews.nl

Zeker twee weken lang heeft het Openbaar Ministerie (OM) appende automobilisten beboet op de N201 bij Amstelhoek. De eerste verkeersboetes zijn al bij de overtreders op de deurmat gevallen. Wat blijkt; de boete bevat een vergissing en sommige automobilisten zijn onterecht op de bon geslingerd. Het OM plaatste de camera begin december op de N201 tussen Amstelhoek en Uithoorn. De slimme flitscamera's zijn net nieuw en worden regelmatig verplaatst. Twee weken later was de camera al verdwenen.

De camera maakte foto’s van elke passant, waarbij te zien was of de bestuurder zijn mobiele telefoon wel of niet vasthield. Omdat er schuin naar beneden werd gefotografeerd, was het gezicht van de bestuurder niet in beeld. Het kenteken wel en op de foto is duidelijk en scherp te zien of iemand achter het stuur een mobiel apparaat vasthoudt. Alleen die foto’s waarbij het systeem vermoedde dat er een telefoon werd vastgehouden, zijn doorgestuurd naar het CJIB. Bij het CJIB heeft een BOA de definitieve beoordeling uitgevoerd. Hierna is een verkeersboete op kenteken verstuurd.

Onterecht beboet

Sommige automobilisten zijn bij Amstelhoek onterecht beboet. Enkele deden dit juist om het systeem te testen. Zo belandde dinsdagavond een e-mail op de redactie: ''Na het “flesje chocolademelk” heb ik het zelf uitgeprobeerd met het vasthouden van mijn portemonnee. Dat gaat dus regelrecht fout.'' luidt de tekst. Het OM laat weten dat er een (menselijke) fout kan zijn gemaakt. ''Het is terecht dat de betrokkene hiertegen in verzet gaat''.

Fout

Alle boetes bevatten daarnaast nog een fout. Zo staat op de bekeuring te lezen dat de overtreding is begaan op de N201 bij Veenendaal, maar dat moet natuurlijk De Ronde Venen zijn. Fout, vergissing of vormfout; volgens Het Juridisch Loket is in beroep gaan zinloos. ''Een fout in de plaats- of tijdsaanduiding, uw naam, uw adres of andere kennelijke vergissing is geen ‘vormfout’. De politie mag u binnen 6 weken een nieuwe, gecorrigeerde beschikking sturen. Na deze termijn mag de officier van justitie dat ook nog doen. U moet bijna altijd de bekeuring betalen.'' staat op de website geschreven.

Toch in beroep gaan? Dat kan via de website van Het Centraal Justitieel Incassobureau. 

laatst bijgewerkt op: 23 dec 2020 04:40Family Mijdrecht


Terug

Family Mijdrecht