Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Provincie Utrecht en gemeenten gaan samenwerking aan met Meld Misdaad Anoniem

Datum: 27 augustus 2020
Bron: Provincie Utrecht

Commissaris van de Koning Hans Oosters en burgemeester Maarten Divendal ondertekenden op donderdag 27 augustus het samenwerkingsconvenant met Stichting Meld Misdaad Anoniem (M.). De provincie biedt de Utrechtse gemeenten aan zich aan te sluiten op het meldpunt om zo meldingen over vermeende criminele activiteiten doelgerichter aan te kunnen pakken. De provincie draagt de aansluitingskosten. Gemeente De Ronde Venen maakt als eerste gemeente van dit aanbod gebruik.

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk landelijk meldpunt waar anoniem informatie kan worden gemeld over ernstige criminaliteit en misdaad. Jaarlijks maakt M. zo’n 17.000 anonieme meldingen, uiteenlopend van geweld, drugshandel, diefstal tot aan fraude en milieucriminaliteit. De partners moeten op eigen initiatief zijn aangesloten bij M. om meldingen te kunnen ontvangen.

De meldingen vormen een belangrijk middel in de gezamenlijke aanpak van ondermijnende criminaliteit. Daarbij geldt: hoe meer gemeenten deelnemen, hoe beter. “Criminelen denken niet in gemeentegrenzen, maar verplaatsen hun activiteiten bij weerstand naar andere gebieden, het zogenaamde waterbedeffect” aldus Oosters.

Wanneer de Utrechtse gemeenten zich op het netwerk van Meld Misdaad Anoniem aansluiten, kunnen gemeenten straks allemaal over nieuwe informatiebronnen beschikken. Daarmee wordt het criminelen een stuk lastiger gemaakt.

Burgemeester Maarten Divendal: “Het vergroten van de veiligheid is niet alleen een taak van politie en justitie. Ook inwoners en gemeente hebben een rol. Inwoners kunnen verdachte situaties melden, bijvoorbeeld bij M. Een anonieme melding kan voor ons aanleiding zijn scherper bepaalde ontwikkelingen in de gaten te houden of verbanden te leggen.’’

laatst bijgewerkt op: 27 aug 2020 14:50Family Mijdrecht

Foto: van links naar rechts: commissaris van de Koning Hans Oosters, burgemeester Maarten Divendal, Marc Janssen (Meld Misdaad Anoniem) .Foto: van links naar rechts: commissaris van de Koning Hans Oosters, burgemeester Maarten Divendal, Marc Janssen (Meld Misdaad Anoniem) .
Terug

Family Mijdrecht