Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Brandweer in actie voor mogelijke schoorsteenbrand Mijdrecht en waarschuwt schoorsteenbezitters

Datum: 18 oktober 2016
Bron: 0297.nl

De dagen worden korter, de temperaturen dalen en dat is voor de meeste schoorsteenbezitters reden om een vuurtje te steken. Het gebruik van de haard is niet zonder risico. En vanavond, dinsdag 18 oktober, moest de brandweer van Mijdrecht alweer in actie komen voor een mogelijke schoorsteenbrand aan de Heemraadsingel. Gelukkig viel het het mee en bleef het bij een controle.

Waarschuwing

Jaarlijks zijn er in ons land meer dan tweeduizend schoorsteenbranden. De oorzaak is meestal een vervuild of verstopt schoorsteenkanaal. Stook je in je kachel of open haard hout, kolen of olie, dan komen er onverbrande deeltjes in het rookkanaal terecht. Die vormen daar een teerachtige, zeer brandbare laag. Het is daarom belangrijk de schoorsteen regelmatig te laten vegen.

Tips

  • Zorg voor een emmer met zand naast de openhaard/ kachel/schoorsteen.
  • Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar vegen door een erkend bedrijf.
  • Het beste is om rond mei de schoorsteen te laten controleren op nesten. Rond oktober is het goed om ook de haard te controleren.
  • Laat de schoorsteen ook regelmatig controleren op scheuren en lekkage.

Schoorsteenbrand! En nu?

Je herkent een schoorsteenbrand aan een loeiend geluid in het rookkanaal. Kom direct in actie:

  • Doof snel het vuur in de haard met zand, om rook in het huis te voorkomen.
  • Sluit direct hierna de schoorsteenklep.
  • Sluit de luchttoevoer van de kachel, of bij een open haard de deurtjes.
  • Bel 1-1-2.
  • Ventileer direct na het doven van het vuur de ruimte, in verband met koolmonoxidevorming.
  • Blus nooit met water! Er ontstaat dan namelijk enorme stoomvorming. En doordat dit zo snel gebeurt, kan het rookkanaal door de druk scheuren. Soms ontstaat zelfs een explosie.

Pas op voor koolmonoxidevergiftiging

De schoorsteen kan verstopt raken door bijvoorbeeld een vogelnest, specie of stenen. Er is dan te weinig of geen 'trek' meer, waardoor de rook terugslaat in de kamer. Je loopt dan risico op een dodelijke koolmonoxidevergiftiging. Goed onderhoud is dus belangrijk. De schoorsteenveger verwijdert het vuil uit de schoorsteen en controleert op loszittende delen en scheuren. Let op: tijdens het stoken met openhaard of kachel komen meer schadelijke stoffen vrij. Meer hierover lees je op de website van de GGD regio Utrecht.

Welke schoorsteenveger kies je?

De brandweer raadt je aan een bedrijf in te schakelen dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB). Dan weet je zeker dat je een gediplomeerde schoorsteenveger met een aansprakelijkheidsverzekering hebt.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34



Family Mijdrecht


Terug

Family Mijdrecht