In een boerderij in Abcoude trof de recherche een laboratorium waar Colombianen cocaïne bewerkten én, ongekend in Nederland, 'synthetische cocaïne' probeerden te produceren. Tegen de eerste verdachten eist justitie tot vier jaar cel.
Ze zouden bij invallen in Amsterdam-Zuid, Amstelveen en Abcoude vooral grote geldbedragen aantreffen, misdaadwinsten, dachten de opsporingsdiensten 23 juni vorig jaar. In een boerderij aan het lommerrijke Gein-Noord in Abcoude rook het arrestatieteam na het inrammen van de deur echter een penetrante ammoniaklucht.
In het souterrain bleek een professioneel drugslaboratorium ingericht, waar een groep Colombianen cocaïne bewerkte. Maar dat niet alleen. Alles wijst er volgens de deskundigen op dat zij in elk geval ook verwoede pogingen hebben gedaan 'synthetische cocaïne' te fabriceren - via een zeer complex procedé in zes stappen. Of dat ook is gelukt, kan justitie niet bewijzen.
De boerderij werd in opdracht van burgemeester Divendal dichtgetimmerd vanwege het gevaar voor de omgeving.
Voor een eerste groep verdachten eiste officier van justitie Hieke Vriezen-Buist maandag straffen van vier jaar cel (vijfmaal), zes maanden (eenmaal) en vrijspraak (eenmaal). Volgende week komt het tweede deel van de 'criminele organisatie' voor de rechter.
De Colombianen waren volgens de aanklaagster speciaal naar Nederland gehaald om hier harddrugs te produceren. Twee chemici moesten het zeer specialistische werk doen, anderen hadden ondersteunende taken. Of ze onder dwang werkten, zoals sommige verdachten na hun arrestatie suggereerden, of dat de twee gewapende bewakers aangesteld waren om hen en de handel juist te beschermen, is niet duidelijk geworden.
Eén van de chemici die in een eerste verhoor had gezegd tot zijn werk te zijn gedwongen door 'een gewapende groep' uit Colombia ('Als je ergens goed in bent, kan dat ook slecht zijn'), herhaalde wat hij sindsdien steeds heeft gezegd: hij kan geen antwoorden meer geven uit angst dat zijn familie iets wordt aangedaan.
In een woning in de Watteaustraat in Amsterdam-Zuid en in de boerderij in Abcoude vond de recherche tijdens de huiszoekingen notitieboekjes en agenda's waarin administraties waren opgetekend, lijstjes benodigde chemicaliën en een gedetailleerde handleiding voor het maken van synthetische cocaïne. Ook waren kennelijke regels van de groepering genoteerd: 'niemand kent elkaars huis'; 'niet meer dan drie mensen de straat op'; 'telefoons bewust gebruiken'.
Op verschillende adressen trof de politie vele telefoons, waaronder twee digitaal versleutelde smartphones die de specialisten nog niet hebben kunnen kraken.
In de boerderij lagen twee geladen vuurwapens bij de bank in de woonkamer, met daarop dna van 'de Russen': de bewakers.
In het souterrain van de boerderij liep een slang van het drugslab door de muur naar de badkamer, waar de afvalstoffen waarschijnlijk in de aangevreten badkuip werden geloosd. In de garage stonden een cocaïnepers, lagen zes persmallen en twee logo's die worden gebruikt om tabletten drugs te merken. In een kennelijke 'droogruimte' stonden meer chemicaliën; op zolder trof de politie een machine om pakketten luchtdicht mee te verpakken, rollen tape en nog twee logo's. In de boerderij werden wel beetjes cocaïne en versnijdingsmiddelen aangetroffen, maar geen synthetische cocaïne.
Justitie ziet een gestroomlijnde criminele organisatie van zeker twaalf personen waarin ieder een vastomlijnde taak had (chemicus, tolk, chauffeur, bewaker). De advocaten van de verdachten zullen in hun pleidooien dinsdag van een opgeblazen zaak spreken en vrijspraak of zeer milde straffen vragen.
laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34