Samen met haar buurtgenoten ondervond Corine Veenstra regelmatig overlast van jongeren die rondhingen op de Spinel in Mijdrecht. Hoewel zij niet echt kwaad deden, waren ze wel tot laat op straat en maakten lawaai. Meerdere keren kwam de politie in actie en stuurde ze weg. Corine Veenstra nam het initiatief om met elkaar in gesprek te gaan: buurtbewoners, Tympaan-De Baat, de politie én de jongeren. Een goed functionerende gezamenlijke WhatsApp-groep is het gevolg.
“Bij de Spinel in Mijdrecht is een watertje met twee bankjes aan de steiger,’’ legt Corine de situatie uit. “Daar zit regelmatig jeugd te kletsen. Dat gebeurde voorheen tot laat in de avond en als bewoners konden we hun gesprekken luid en duidelijk verstaan. Dat veroorzaakte overlast en ergernis.” De buurtbewoners belden regelmatig de politie, die langskwam om de jongeren weg te sturen. “Dat helpt eigenlijk ook niet, want dan gaan ze naar een andere plek,’’ is Corine zich bewust. Daarom besloot ze in gesprek te gaan met de jongeren, in het bijzijn van Opbouwwerker Annelies de Hoop van Tympaan-De Baat, de gemeente en de politie.
“De jongeren vonden ons natuurlijk stom omdat we voortdurend de politie belden en wij hebben aangegeven dat we hun luidruchtigheid vervelend vonden,’’ vertelt Corine over het gesprek dat volgde. “Tijdens dat gesprek ontstond het idee om een gezamenlijke Whatsapp-groep te maken, waarmee we letterlijk korte lijnen hebben met elkaar. Daarvoor was iedereen direct enthousiast.” De WhatsApp-groep wordt gebruikt om de jongeren erop te wijzen als het volume te hoog is of als zij anderszins overlast veroorzaken. “We bellen niet meer meteen de politie, maar proberen het eerst met elkaar op te lossen. Dat gaat heel goed.”
Daarnaast werden concrete afspraken gemaakt. “Doordeweeks mogen de jongeren tot 22 uur van de hangplek gebruik maken,’’ vult de bewoonster van de Spinel aan. “In het weekend wat langer. Sinds die afspraken gemaakt zijn, gaat het ook al veel beter.”
Ga in gesprekCorine ervaart vaak dat buurtbewoners bang zijn om met de jongeren in gesprek te gaan. “Ga toch in gesprek met de jeugd,” is haar advies. “Wees niet bang om hen aan te spreken, want vaak zijn het geen kwaadwillende jongeren. Met elkaar in gesprek gaan kan een heleboel oplossen en een vijandige houding tegen elkaar voorkomen. Vaak hebben de jongeren niet eens door dat zij overlast veroorzaken. Ze voelen zich aangevallen als meteen de politie gebeld wordt. Door met elkaar in gesprek te gaan en te blijven kun je echt veel voorkomen en bereiken.”
De samenwerking tussen de buurtbewoners en de jongeren op de Spinel kreeg een mooi vervolg op Burendag. “We hebben met elkaar de plek waar de jongeren samenkomen opgeknapt en daar de WhatsApp-groep bij betrokken,’’ legt Corine uit. “Samen hebben we het bankje opgeknapt en bloembakken opgehangen. Die hangen er nu nog steeds. Ook jongeren willen een fijne plek. Zo zie je dat je met respect naar elkaar veel kunt bereiken.”
laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34