De Ronde Venen / Stichtse Vecht - Mensen die nog een achterstallige boete hebben openstaan, kunnen deze weken de politie aan de deur verwachten. De politie besteedt in het hele land, dus ook in uw woonplaats extra aandacht aan de inning van nog niet-betaalde boetes. Dat geldt ook voor mensen die zich niet gemeld hebben voor een taak- of gevangenisstraf.
Deze landelijke actie wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd onder de vlag van de nationale politie. Agentenkoppels gaan langs de deuren, daarnaast wordt de recherche ingezet om die veroordeelden te vinden die zich bewust schuil houden voor de politie. Ook worden er opsporingsmiddelen zoals de ANPR (Automatic NumberPlate Recognition) ingezet.
ANPRANPR wordt vooral gebruikt op de snelwegen. De camera’s kunnen langs of boven de weg bevestigd zijn. Het is ook mogelijk om de ANPR mee te nemen in een politieauto die rondrijdt of op een onopvallende plek langs de weg staat. Met ANPR scant een camera kentekens van voorbijrijdende voertuigen. De gelezen kentekens worden vergeleken met een lijst met kentekens die op naam staan van personen die worden gezocht, boetes open hebben staan of om andere redenen bij de politie bekend zijn. Op basis van een hit, kan de politie actie ondernemen: de bestuurder krijgt een naheffing of wordt staande gehouden.
ControlesKees van Zutphen, basisteamchef De Ronde Venen/Stichtse Vecht legt uit hoe de controles in zijn werk gaan. “Het merendeel van de mensen betaalt hun opgelegde boete of zit de vrijheidsstraf uit. Wij richten ons met deze controles op mensen die na diverse kansen van de overheidsinstanties die de straffen hebben opgelegd, nog steeds niet betalen of zich niet melden.”
Laatste kans‘De overheid zet de politie hierbij in als uiterste middel, als de stok achter de deur,’ zegt Kees van Zutphen. ‘Ik hoop daarom dat de actie ook een preventieve werking heeft. Dat mensen het een volgende keer niet zo ver laten komen. We hebben de actie aangekondigd in de media om de mensen nog een laatste kans te geven om alsnog naar het politiebureau te gaan om te betalen of zich te melden. En ze zien nu dat ze echt de politie aan de deur krijgen. Dan zijn ze in de toekomst wellicht eerder geneigd om zelf actie te ondernemen.’
laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34