Brandweer Veiligheidsregio Utrecht werkt op allerlei manieren aan uw veiligheid en staat 24 uur per dag voor u klaar. Maar u kunt zelf ook veel voor uw veiligheid doen. Heeft u vragen? Stel ze gerust. Wij geven u graag informatie en advies.
SchoorsteenbrandStraks worden de dagen weer korter en wordt het weer kouder. Een goed moment om de openhaard weer eens aan te steken. Hoe gezellig dat moment wordt, hangt niet alleen af van het gezelschap dat zich om de haard verzamelt. Ook het onderhoud van uw schoorsteen draagt daar aan bij. Jaarlijks ontstaan er in Nederland meer dan 2.000 schoorsteenbranden. Meestal veroorzaakt door een vervuild of verstopt schoorsteenkanaal. Hoogste tijd dus om de schoorsteen te laten vegen als dat dit jaar nog niet is gebeurd.
Stookt u in uw kachel of openhaard hout, kolen of olie? Dan komen er onverbrande deeltjes in het rookkanaal terecht. Ze vormen hier een teerachtige, erg brandbare laag. Daarnaast kan een schoorsteen verstopt raken door bijvoorbeeld een vogelnest, specie of stenen. Hierdoor is er te weinig of geen ‘trek’ meer. De rook komt weer terug de kamer in. U loopt dan het risico van een koolmonoxidevergiftiging.
Een schoorsteenveger verwijdert het vuil uit de schoorsteen en controleert op loszittende delen en scheuren.
Wat te doen als er toch een schoorsteenbrand ontstaat?U herkent een schoorsteenbrand aan een loeiend geluid in het rookkanaal. Het is belangrijk dat u snel handelt:
Let op: blus een schoorsteenbrand nooit met water! Doet u dit wel, dan ontstaat er veel stoom. Dit kan zo snel gebeuren dat de druk in het rookkanaal te hoog wordt en de schoorsteen scheurt.
Wees voorbereidU kunt zich voorbereiden door:
Er is een folder over het onderwerp beschikbaar getiteld ‘Een veilige schoorsteen’. Deze kunt u downloaden via www.brandweer.nl. Met vragen kunt u ons bereiken via info@vru.nl .
Heeft u werkende rookmelders in huis? Rookmelders redden levens.
laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34