In de filmhoek ‘De onbekende politie' op de website van de politie Amsterdam-Amstelland is vanaf vandaag een aantal nieuwe films te zien, over milieucriminaliteit, buurtregie en Koninginnedag. In korte webfilms biedt het korps het publiek een kijkje in de keuken en een kennismaking met onbekende kanten van het politievak. Ze zijn te zien op www.politie-amsterdam-amstelland.nl. De films zijn gemaakt door filmer/filosoof Jurriën Rood. Als buitenstaander kreeg hij van de organisatie de kans om enkele voor het publiek onbekende kanten van het politiewerk vast te leggen. De filmpjes zijn onderverdeeld in drie verschillende thema's: wapens en geweld, achter de schermen en stad en straat. In oktober 2009 verschenen de eerste films online, waarbij nog geen films in het thema ‘stad en straat' waren. Nu is in deze categorie een drietal films te zien, waarin politiemensen over verschillende aspecten van hun werk op straat vertellen.
OnderwerpenDe onderwerpen van de nieuwe films zijn als volgt:
Thema ‘Achter de schermen'1) Politie en milieu2) Tips milieucriminaliteit
Thema ‘Op straat'1) Veilige buurt2) Koninginnedag3) Politieverhaal - zwerver Hendrik
In oktober 2009 verschenen:
Thema ‘Wapens & Geweld'1) Het vuurwapen2) Toetsdag3) Geweld gebruikt
Thema ‘Achter de schermen'1) Politie en cybercrime2) Veilig internetten
Jurriën RoodRood was anderhalf jaar werkzaam in politiekorps als buitenstaander en onderzoeker in het kader van het project ‘Juxta'. Hij werd aangenaam verrast door de kwaliteit en de betrokkenheid van de Amsterdamse dienders. In samenwerking met verschillende afdelingen van het korps maakt hij nu een serie korte webfilmpjes. Het idee hiervoor is ontstaan tijdens het ‘Juxta'-project. "Werken bij de politie leerde mij dat ik nog wat oude vooroordelen over de organisatie met me meedroeg. Ik ontdekte echter een moderne organisatie die opgewekt is, humaan optreedt, hard werkt en volstrekt openstaat voor een pottenkijker als ik. Het verbaasde me vooral dat de politie zoveel doet en ook goed doet, maar dat dat allemaal niet bekend is bij het publiek. Het bestaan en de kwaliteit van de onzichtbare politie mag best zichtbaarder."
Rood studeerde af aan de Filmacademie te Amsterdam, richting scenario/regie. Hij specialiseerde zich in speelfilm, maar heeft ook ruime documentaire ervaring, o.a. met De weg naar Bresson.
JuxtaAnderhalf jaar lang voorzagen twaalf eigenzinnige, creatieve academici het korps van frisse blikken en afwijkende meningen, zowel gevraagd als ongevraagd. Ieder vanuit haar of zijn expertise(s), binnen een zelf gekozen terrein en in een vrije vorm. Het korps vroeg deze dwarse denkers een nieuw licht te werpen op de politiepraktijk. Zonder afdelingsindeling, zonder leidinggevende, zonder rang werden zij náást de organisatie geplaatst: een ‘juxtapositie'. Binnen het korps staat de afkorting echter voor Jonge Universitaire eXperts voor Tegenspraak en Advies, met een knipoog naar de afkortingsgerichte politiecultuur.
laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34